Musica@Parola

Piet Kuijken | Boris Uzunov | Merel Pauwels | Manon Berendschot

Concertprogramma

Piet Kuijken speelt tijdens dit concert piano solo, maar stelt ons ook enkele van zijn studenten voor aan het Conservatorium van Brussel: Boris Uzunov, Merel Pauwels en Manon Berendschot.
We kozen 11 november als datum voor dit slotconcert Musica@Parola omdat het de feestdag is van Sint-Martinus, én tegelijk ook herdenking van de Wapenstilstand 1918. De sonate nr. 7 van Sergei Prokofiev herinnert aan oorlogsjaren, de “Jeux d’enfants” van Joseph Jongen aan spelende kinderen. Donker en licht naast elkaar.
Beethoven, Chopin en Debussy vertellen boeiende muzikale verhalen uit de 19e en vroege 20e eeuw.
Deel 1: Piet Kuijken
** Ludwig VAN BEETHOVEN (1770 – 1827): Sonate nr. 27 in e, opus 90 (1814)
– Mit Lebhaftigkeit und durchaus mit Empfindung und Ausdruck
– Nicht zu geschwind und sehr singbar vorgetragen

** Claude DEBUSSY (1862 – 1918): uit de Preludes (boek I) voor piano solo (1910):
– Les collines d’Anacapri… (Très modéré) (
– Des pas sur la neige… (Triste et lent)
– Ce qu’a vu le vent d’ouest… (Animé et tumultueux)

Deel 2: Boris Uzunov
** Sergei PROKOFIEV (1891 – 1953): Sonate nr. 7 in Bes, opus 83 – “Stalingrad” (1942)
– Allegro inquieto
– Andante caloroso
– Precipitato

Deel 3: duo Merel Pauwels & Manon Berendschot, Piet Kuijken
** Joseph JONGEN (1873 – 1953) : Jeux d’enfants op.120 voor piano vierhandig (1941)
– Andante, mais calme
– Avec entrain
– Andante (sans lenteur)

** Claude DEBUSSY: uit de Preludes (boek I & II) voor piano solo
– La fille au cheveux de lin… (Très calme et doucement expressif)
– La Puerta del Vino…(Mouvement de Habanera avec de brusques oppositions d’extrème violence et de passionnée douceur)
– Feux d’artifice…(Modérément animé)

** Frederic CHOPIN (1810 – 1849): Scherzo nr. 2 Op. 31 in bes (1837)

Bio artiesten

Klik op de namen van de artiesten hieronder voor nòg meer info op hun eigen website of sociale media.

piano

Boris Uzunov

piano
Boris Uzunov (° 2001) studeert sinds 2020 bij Piet Kuijken aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Zijn muzikaal parcours begon in Bulgarije: hij studeerde piano in zijn geboortestad Sofia bij Mariana Shikova, en ook bij Ludmil Angelov. Intussen werd hij al laureaat van vele wedstrijden (in Parijs, Brussel, Macedonië, Sofia, North-Carolina,…). In de voorbije jaren was hij o.m. te gast in de V.S (Brevard Music Festival – North Carolina, Young Artist Summer Program in Curtis – Philadelphia).
“In mijn verhouding met muziek zijn gedurende die voorbije 15 jaren vele dingen geëvolueerd, maar één punt blijft onveranderlijk centraal staan: dat is de zoektocht naar dat héél bijzondere moment van menselijke verbinding via muziek, tijdens een live-optreden. Dat is in het voorbije anderhalf jaar héél zeldzaam geworden, dus nu nog kostbaarder dan ooit! Ik hoop dat we die momenten samen weer mogen beleven.”
Merel Pauwels (° 2000) begon op 6-jarige leeftijd met haar eerste pianolessen aan de Academie van Londerzeel in de klas van Erna Verbist, en studeerde af in de hogere graad toen ze 16 was. Hierna volgde ze aan het conservatorium van Antwerpen o.a. lessen kamermuziek en muziektheorie, gecombineerd met pianolessen in de klas van Nicolas Callot aan de kunsthumaniora van Antwerpen.
Momenteel studeert ze verder aan het conservatorium van Brussel, voor haar Master piano, bij Piet Kuijken en Hans Ryckelynck. Merel volgde al talrijke masterclasses in binnen- en buitenland, zowel voor solo piano als voor kamermuziek, bij o.m. Amy Lin, Polina Leschenko, Eliane Rodrigues, Jan Michiels, Lucas Blondeel, Jan Vermeulen…
Naast het spelen van klassiek repertoire is ze ook erg geïnteresseerd in andere muziekgenres. Ze werkt graag samen met muzikanten/artiesten met diverse achtergronden. Op die manier blijft het musiceren voor haar steeds een boeiende zoektocht. Tenslotte: Merel geeft graag haar kennis door aan anderen door les te geven: “Zo leer je zelf ook voortdurend bij, en blijf je groeien als muzikant en als mens”.

Merel Pauwels

piano

Manon Berendschot

piano
Manon Berendschot (1997) groeide op in Breda in Nederland. In het dichtbijgelegen Tilburg studeerde zij aan het Fontys Conservatorium bij Nicolas Callot. In juni 2021 behaalde ze hier haar bachelor-diploma. Daarna startte zij in september aan de master van het Koninklijk Conservatorium in Brussel bij Piet Kuijken. Manon ontving de afgelopen jaren masterclasses van veel verschillende docenten, o.a. van Lucas Blondeel, Jan Vermeulen, Julien Libeer en David Kuyken. Tijdens haar studie besteedt ze niet alleen aandacht aan solorepertoire, maar ook aan kamermuziek. In het begin deed ze dit met name als liedbegeleider. Hieruit ontstond in september 2017 het Duo for a While dat ze vormt met zangeres Hanna de Bruin. Het duo heeft al veel concerten mogen geven en won in april 2021 de tweede prijs in de Fontys Willem Twee Kamermuziekwedstrijd. Daarnaast vormt Manon sinds september 2019 het Trio Dynamo met violiste Dieuwke de Vries en celliste Nina Morel