Musica@Parola

Peter Thomas & Karin Straetmans

orgel en poëzie

22 04 2023

20u

Concertprogramma

Peter Thomas werd geboren in Aalst in 1961; hij studeerde aan hetr conservatorium van Gent – zowel piano, orgel als kamermuziek. Daarna ook nog aan het conservatorium van Antwerpen en Maastricht. Meer en meer werd het orgel zijn favoriete instrument. Cd-opnames, producties met festivals, solisten en koren, voor Radio 3 enKlara, enz… En intussen was hij ook tot eind 2022 de dynamische directeur van de stedelijke Academie voor Podiumkunsten van Aalst. Sinds 2020 is hij aangesteld als organist van de abdijkerk te Grimbergen.

Karin Straetmans is al heel lang een enthousiaste leerkracht Woord aan de academie van Aalst. Lang geleden heette dat vak ‘voordracht’, maar het werd intussen veel breder, zegt zij in een interview: “Woord volgen, dat is superpersoonlijk. Je vertrekt vanuit de persoon. De tekst die iemand voorleest, moet ook bij de mens passen. Ik zou zelfs zeggen: een gedicht zoekt een persoon. Geef twee personen de keuze uit 20 gedichten, ze zouden allebei een andere keuze maken.”
Samen met Peter stellen ze muziek en poëzie voor rond 2 thema’s: de tijd rond Pasen en de komst van de lente.

En als extra krijgen we ook nog dichteres Anne Vandergoten uit Ternat te gast, die vorig jaar werd verkozen als nieuwe ‘Landschapsdichter van het Pajottenland en de Zennevallei’.
Zelf zegt ze: ““Er is geen betere manier om te ontspannen en volledig tot rust te komen dan in de natuur zijn, en al zeker in deze prachtige regio. Dat zal dan ook een belangrijk doel zijn van mijn gedichten; de mensen warm maken om onze streek te ontdekken.”

Peter Thomas speelt op het orgel van de kerk van Sint-Martens-Bodegem, gebouwd door Johan Deblieck in 1999.
Muziek van Jan Pieterszoon Sweelinck en J.S. Bach tot Joseph Haydn. En ook nog Johann Gottfried Walther, Johann Heinrich Buttstedt, Johann Caspar Kerll en Christian Friedrich Ruppe.
Karin Straetmans kiest teksten uit het oeuvre van Karel Van De Woestijne, Paul Snoek, Siel Verhanneman, Toon Tellegen, Judith Herzberg, Levi Weemoedt, Gerrit Komrij, Bart Moeyaert, Guido Gezelle, Maud Vanhauwaert en Louis Paul Boon.
Peter Thomas
Karin Straetmans