Naragonia Duo (Pascale Rubens & Toon Van Mierlo)

diatonisch accordeon, viool, doedelzak,…

20 05 2023

20u

Concertprogramma

Naragonia brengt eigenzinnige folk met een verfijnde, stevige energie. Het duo met Toon Van Mierlo en Pascale Rubens ontstond in de zomer van 2003 op het festival van Andancas in Portugal. Al gauw werden ze populair binnen de folkwereld; hun CD’s krijgen lof in binnen- en buitenland. Naragonia als duo (en als kwartet) toeren in Nederland, Ierland, Groot-Brittanië, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Portugal, Polen, Zwitserland, Kroatië, enz…
Pascale Rubens volgde aanvankelijk een klassieke opleiding viool, maar wordt op 18 jaar verliefd op de diatonische accordeon. Het duo met Toon Van Mierlo viert dit jaar zijn 20e verjaardag! Pascale is ook docente diatonisch accordeon aan de muziekacademies van Schoten en Genk en geeft ook workshops in binnen-en buitenland.
Toon Van Mierlo begon als kind met lessen hobo aan de academie van Turnhout , maar na een paar jaar hield hij op. Pas veel later, op 21 jaar, keerde de muzikale microbe ècht terug: eerst met de ‘uillean pipe’ (Ierse doedelzak), daarna volgen de Franse doedelzak, klarinet, sopraansaxofoon, diatonisch accordeon…. Sinds 2003 méér dan een duo met Pascale Rubens. Dat wordt ‘ambiance’ in de kerk van Bodegem!
Een programma vol muziek die Pascale en Toon zelf componeren:
* Het Noorden (Toon Van Mierlo)
* Pink Molly (TVM)
* Alio (Pascale Rubens)
* Driving to Halsway (TVM)
* The naked welcome (TVM)
*****
* Sahzi (PR)
* Le beau rosier (TVM)
* Sus the shaker (TVM)
* Mira (TVM)
* Gozar (PR)
*****
* Salut les grues (TVM)
* Tourbilonne (PR)
* Mazurka for little Théa (PR)
* Calimero (PR)

Biografie 1

Toon Van Mierlo: Uilléann Pipes, doedelzak, diatonisch accordeon, … In zijn jeugdjaren volgende Toon hobo aan de academie van Turnhout. Op 21 jaar wordt hij gegrepen door de muziekmicrobe. Toon start met Uilléann Pipes en leert al snel daarna een heleboel andere instrumenten kennen. Franse doedelzak, klarinet, sopraansaxofoon, diatonische accordeon … In 2003 wordt Toon de nieuwe muzikant bij de folkgroep Fluxus. Daarna komt alles in een stroomversnelling en is Toon een veelgevraagde muzikant in tal van formaties. Met acht voltallige CD’s en als gast op een tiental andere, is hij niet aan zijn proefstuk toe. Als muzikale duizendpoot is Toon eveneens een vaak gevraagde docent voor workshops in binnen- en buitenland. Tevens doceert hij doedelzak en diatonische accordeon aan de muziekacademie van Herentals, Genk en Maasmechelen. Pascale Rubens: diatonische accordeon Pascale volgt aanvankelijk een klassieke opleiding viool, maar wordt op 18-jarige leeftijd verliefd op de diatonische accordeon. In 1999 richt zij het duo Musaraigne op samen met cellist Hannes Pouseele. Het duo treedt zowel in binnen- als buitenland op en brengtin 2005 de CD „Convoi Exceptionnel” uit. In dat jaar vertegenwoordigt Musaraigne ons land op het ERU-festival in Polen. Een 3-tal jaar later wordt Pascale de nieuwe accordeonisten bij Griff. Het is 2003 dat Pascale samen met Toon het duo Naragonia opricht en al snel wordt Naragonia al zeer populair binnen de folkwereld.

Biografie 2