Musica@Parola

Brecht Valckenaers & Ruth Mareen

piano & viool

29 10 2022

20u
Musica&Parola - Brecht Valckenaers & Ruth Mareen

Concertprogramma

**** OPGELET: door de energiecrisis is het voor onze organisatie en voor het kerkbestuur onmogelijk geworden de kerk ‘s avonds te verwarmen. Dat is nodig voor de musici en voor het publiek. Het concert van 22 oktober wordt zo het slot van onze najaarsreeks, onverwacht. Wie al tickets reserveerde voor een concert op 29 oktober, 5 of 12 november zullen we zo gauw als kan terugbetalen. De drie ensembles (Brecht Valckenaers & Ruth Mareen, Duo Mimese en Checkhov Trio) vragen we terug voor een concert in de lente of het najaar van 2023. ******


Brecht Valckenaers werd geboren in Leuven anno 2000 en raakte al heel vroeg geboeid door piano en compositie. Van 2008 tot 2018 volgde hij pianoles in Academie de Vonk in Haasrode bij Carl Vandoorne, die hem met veel begeestering begeleidde. Op diezelfde academie volgde hij ook compositielessen bij Pieter Schuermans en Boudewijn Cox. Hij combineerde zijn klassieke humaniora met lessen in het Jong Conservatorium in Antwerpen, waar hij kamermuziek volgde bij Nicolas Callot en Wietse Beels.
Combineerde zijn klassieke humaniora met lessen in het Jong Conservatorium in Antwerpen. Daar studeert hij sinds 2018 voltijds aan het conservatorium, met Nikolaas Kende als mentor. Hij is intussen laureaat van verschillende wedstrijden. Hij kreeg ook masterclasses van o.a. Jean-Claude Vanden Eynden en Eliane Rodrigues.
Samen met violiste Ruth Mareen stelt hij een programma voor met muziek van van o.m. Dimitri Sjostakovich, Walter Hus, Maurice Ravel, Alfred Schnittke, … en ook eigen werk.
De vioolsonate van Alfred Schnittke (1934 – 1998) is een van de beste vioolsonates van na WOII. Schnittke integreert daarin vormen uit de barokmuziek, verwijst naar het vioolconcerto van Alban Berg, de ironie van Igor Stravinsky, enz… En toch is het meer dan ‘ecclectisme’, maar een overtuigend meesterwerk op zich.
Ruth Mareen begon op vijfjarige leeftijd viool te spelen. Sindsdien is haar enthousiasme alleen maar toegenomen. Stil zitten is niet aan haar besteed: zo speelt ze met het viool-gitaar duo RAAS, het LUCA Quartet, Brussels Sinfonietta en het Nationaal Jeugd Orkest. Ruth voelt zich comfortabel in meerdere genres, zo combineerde ze haar klassieke studies tijdens haar laatste jaar in Leuven met jazz.

Programma:
– Walter HUS: Prelude (uit zijn 2de Prelude & Fuga)
– Dmitri SJOSTAKOVITSJ: Prelude en Fuga in e, op. 87 nr. 4 (1951)
– Brecht VALCKENAERS: Fuga
– Maurice RAVEL: Prelude, Fuga en Toccata uit “Le Tombeau de Couperin” (1914 – ’17)
********
* Brecht VALCKENAERS:
– BVW 1
– Distorting Mirror
– Improvisatie (10-15 min.)
– Hyper
*******
* Alfred SCHNITTKE: Sonate nr. 1 voor viool en piano (1963) (met Ruth Mareen)
– Andante
– Allegretto
– Largo
– Allegretto
5 nieuwe concerten
Katsura Mizumoto (piano) en Erik Sluys (viool) Yarno Missiaen (orgel) en Lara Stapper (klarinet) Marjolein Cools (accordeon) en Koen Vanmeerbeek (nyckelharpa) Aline Hopchet (historische blaasinstrumenten) & Ilze Melbikse Bertrand (orgel, organetto,…) Pianoduo Mimese (Tim Mulleman & Hiu-Man Chan)
Musica @ Parola organiseert dit voorjaar;
Sint-Martinuskerk, Sint-Martens-Bodegem.
Info & Tickets vanaf maand maart
20 april: 4 mei: 18 mei: 1 juni: 15 juni: