Aline Hopchet & Ilze Melbikse Bertrand

historische blaasinstrumenten, orgel, organetto

01 06 2024

20 u

Concertprogramma

JAMMER, maar dit concert kan niet doorgaan in de kerk van Sint-Martens-Bodegem. We zoeken naar een nieuwe datum en locatie. Mensen die al een ticket reserveerden worden teugbetaald. Even geduld…
___________________
Ilze Bertrand bespeelt organetto, regaal en positief-orgel. Aline Hopchet is voor de derde keer te gast: met: blokfluiten, schalmei, kromhoorn, dulciaan, barokhobo en zang
Thema van hun concert: drie orgels – drie tijdperken: een programma vol kleur en animatie met muziek van de middeleeuwen tot de barok voor orgels, zang en historische blaasinstrumenten.
Het programma begint met een organetto: dat is een klein, zelf-bediend orgeltje, zoals te zien is op de schilderijen van Memling. Met de schalmei en blokfluit erbij brengen Ilze en Aline voor u betoverende gezangen uit de ‘Cantigas de Santa Maria’ en de ‘Llibre Vermell de Montserrat’.
Daarna wordt het regaaltje in de kijker gezet. Dit kleine tafelorgeltje, waarvan de blaasbalgen manueel bediend moeten worden, was alomtegenwoordig in de 16de en 17de eeuw. Het instrument heeft een grappige nasale klank, die prachtig mengt met de klank van de dulciaan en kromhoorn.
Tot slot gebruiken we het mooie positief-orgel van de Sint-Martinuskerk, gebouwd door Johan Deblieck in 1999. Hier gaan we naar mooie zachte klanken, ideaal voor muziek uit het barokke tijdperk. U hoort virtuoze orgelmuziek, maar ook sprankelende sonates voor blokfluit en barokhobo.
Dat alles, in de ‘Musica&Parola’ traditie, verweven met een woordje uitleg over de instrumenten en het repertoire.

Biografie 1

Biografie 2

Aline hopchet
Aline Hopchet
Ilze Melbikse Bertrand
Ilze Melbikse Bertrand